Illetékmentes ajándékozás és öröklés testvérek között!

 

2020. július 8-tól lép hatályba az 1990. évi XCIII. törvény, azaz az Illeték törvény azon módosítása, amely lehetővé teszi, hogy a testvérek között is illetékmentes legyen az ajándékozás és az öröklés, tehát a feleknek ezután nem kell ajándékozási illetéket fizetnie.

Az illetékmentes ajándékozás és az öröklés eddig – többek között – az egyenesági rokon (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) és (a túlélő) házastársat illette meg.

A testvér vagyonszerzéseivel összefüggésben alkalmazható kedvező illetékszabályt a folyamatban lévő ügyekben (amely esetekben az állami adóhatóság még nem hozott végleges döntést) is érvényesíteni kell.

Mit jelent a testvér fogalma?

 

Az illetékmentes ajándékozás és öröklés vonatkozásában testvérnek kell tekinteni az „édes” testvért, vagyis azt a személyt, akinek mindkét vérszerinti szülője azonos az örökhagyó, megajándékozó vérszerinti szüleivel.

Testvérnek számít továbbá az is, akinek vérszerinti vagy örökbefogadó szülei közül egy azonos az örökhagyó, megajándékozó vérszerinti vagy örökbefogadó szülőjével (azaz a féltestvér, valamint az örökbefogadáson alapuló testvér is).

 

Amennyiben ingatlan illetékmentes átruházásával kapcsolatban további információt szeretne megtudni, kattintson ide!

Amennyiben kérdése van, forduljon hozzám bizalommal a vagy a 0670-333-2164-es telefonszámon!

Dr. Geréb Marianna ügyvéd