Gyermektartásdíj

 

Mennyi a gyermektartásdíj összege?

Korábban a gyermektartásdíj összegét a jövedelemhez viszonyítva, százalékos formában határozta meg a bíróság, azonban az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével a bíróságok ma már fix összegű tartásdíjat határoznak meg.

A gyermektartásdíj összegéről alapvetően a szülők döntenek, azonban ha nem sikerül megállapodniuk az összegben, akkor ezen kérdésről a bíróság dönt.

A gyermektartásdíj összege gyermekenként általában a tartásdíjra kötelezett szülő átlagos jövedelmének 15-25%-a – a bíróság megállapításától függően.

Az átlagos jövedelem megállapításánál a bíróság általában a keresetlevél beadását megelőző egy évi összes jövedelmet megvizsgálja, és erre figyelemmel állapítja meg a tartásdíjat.

A bíróság azonban a 15-25%-os sávban a fix összeget a következő szempontokat mérlegelve állapítja meg: 

  • a gyermek indokolt szükségletei,
  • mindkét szülő jövedelmi  viszonyai és vagyoni helyzete,
  • a szülők háztartásában eltartott más – saját, mostoha vagy nevelt – gyerekek száma, illetve azon gyerekek, akikkel szemben a szülőknek tartási kötelezettsége van,
  • a gyermek saját jövedelme, és
  • a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátások.

A bíróság a fenti százalékhatároktól kisebb vagy magasabb összegű gyermektartásdíjat csak kivételes esetben rendel el, ilyen ok, ha azt a gyermek szükségletei ezt indokolják pl. betegség esetén.

Kereseti kérelemben lehet kérni, hogy a bíróság arról is rendelkezzen, hogy a gyermektartásdíj összege évente automatikusan megemelkedjen a KSH által közzétett éves fogyasztói árindex mértékével.

Amennyiben a másik félnek gyermektartásdíj elmaradása van, ne késlekedjen, hiszen tartásdíj iránti igényét csak 6 hónapra visszamenőleg tudja érvényesíteni! Azonnali intézkedés szükséges!

Kérdés esetén forduljon hozzám bizalommal!