Mi a válás menete? Mennyibe kerül a válás?

A családjogon belül a bontóper mindenki által ismert hétköznapi elnevezése a válóper. Ha a döntés végleges, válópert nem lehet elkerülni, Magyarországon hivatalosan csak bíróság választhatja el a feleket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a válás közös megegyezéssel történik és nincsen közös gyermek, akkor személyesen legalább egyszer mindenképpen meg kell jelennünk a bíróság épületében. Amennyiben közös gyermek is van, de a másik féllel sikerült megállapodni és válóperes ügyvédi képviseletet választunk, úgy a második tárgyaláson már nem kell részt venni. A válás menete közös megegyezés nélkül sajnos hosszú peres eljárás és mindenféleképpen szüksége lesz egy jó és megbízható válóperes ügyvédre.

Amennyiben úgy dönt, hogy megpróbálja egyedül megindítani a válópert, úgy a válókereset beadásához itt talál segítséget és a válókereset beadásához szükséges ,, válókereset nyomtatványt”, amit be kell nyújtania a bíróságon, amellyel a válás megindul.

Ha bizonytalan a válás elindításához szükséges formanyomtatvány kitöltésében vagy abban, hogy a váláshoz milyen egyéb válási papírok kellenek, mi a válás menete, mennyi a válás illetéke, forduljon hozzám bizalommal és jöjjön el hozzám egy konzultációra, vagy ide kattintva a blogok között további hasznos cikket olvashat válás, gyermekelhelyezés, házassági vagyon, lakáshasználat témakörben.

Mi a válás menete közös megegyezésnél? Mely kérdésekben kell megállapodni a másik féllel?

Egy megállapodásban rengeteg dolgot lehet rögzíteni, ilyen például a vagyonmegosztás rendezése, azonban a törvényi kötelező rendelkezések előírják, hogy csupán a vagyonmegosztás elemeiben történt megállapodás nem elég ahhoz, hogy a bíróság a felek házasságát a hosszú évekig tartó pereskedést mellőzve rövid időn belül fel tudja bontani.

Lássuk, hogy mely kérdéseket kell rendezni válás esetén a megállapodásban ahhoz, hogy egy- vagy közös gyermek(ek) esetén- két tárgyalás alatt elválasszon egymástól a bíróság :

– közös gyermekkel kapcsolatosan a szülői felügyeleti jog meghatározása
– közös gyermekkel kapcsolatban a kapcsolattartás (láthatás) meghatározása, gyermekelhelyezés
gyermektartásdíjban megállapodás
– az utolsó közös ingatlan vonatkozásában a lakáshasználattal kapcsolatos megállapodás

Amennyiben a házasság felbontását – a válást – a felek mindketten kérik, annak az a hatalmas előnye a gyorsaságon kívül, hogy ebben az esetben nem kerül sor a házasság megromlásához vezető okok feltárására, így bizonyítási eljárást nem kell lefolytatni (például tanúk meghallgatása, költséges igazságügyi szakértő kirendelése). Itt a felek azt bizonyítják, hogy a házasság teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. Egy bizonyítási eljárás lefolytatása hosszadalmas, sajnos évekbe is telhet….

Kell-e ügyvédi képviselet egy bontóperben?

Véleményem szerint szükséges a jó válóperes, családjogi ügyvédi segítség – akár konzultáció formájában – a válás során. Az ügyvéd elmagyarázza, hogy az ügyfél mire számíthat a válóper során. Konzultáció keretében átbeszélhető a válás folyamata, a vagyonjogi kérdések tisztázhatók. A válóperes ügyvéd elkészíti a felek között esetlegesen létrejött vagyonmegosztással kapcsolatos megállapodást, a váláshoz keresetet benyújtja, az ügyfelet a tárgyalásra elkíséri. Sok olyan ügyfél van, aki még soha nem volt bíróságon, így az amúgy is lelkileg megterhelő válást az ügyvéd a jelenlétével segíti, az ügyfélnek nem kell a bírósági tárgyalóterembe egyedül belépni, ott minden jogi jártasság nélkül nyilatkozatokat tennie.

Mennyibe kerül a válás, mennyi a válóperes ügyvéd díja?

A bontóper illetéke 30.000-Ft.

A konzultáció díja: 25.000-Ft.

Peres eljárás esetén, bontóperben az ügyvédi képviselet díja úgy alakul, hogy a felek között létrejövő megállapodás és a kereset megírásának van egy alapdíja, amely az ügy bonyolultságától függ.

(A konzultáció során mind az alapdíj összege, mind a peres eljárás költsége átbeszélésre kerül, így ezen információk birtokában tud dönteni a perindításról. A konzultáción történő részvétel elköteleződéssel, megbízási szerződéssel nem jár, csupán az ügy és a lehetséges kimenetelek átbeszélése a cél, hogy Ön tisztán átlássa a válásnak a közös megegyezéssel történő lezárásának a feltételeit vagy a perindítás folyamatát, illetve a bontóper, a válás menetét. )

Annak érdekében, hogy a bontóper költségei ne terheljék meg az ügyfelet, az alapdíjon felül óradíjas megállapodás és tárgyalási díjból áll a megbízás, ami azt jelenti, hogy a válási folyamat megindítása nem jár az Ügyfél részére több száz ezer forintos komoly anyagi megterheléssel.

Az óradíj a beadványok szerkesztésének, egyeztetésen történő részvételnek stb. a díja, míg a tárgyalási díj a bírósági tárgyaláson történő ügyvédi képviselet díját jelenti.

További hasznos cikkeket talál a blogok között, továbbá több információt talál a válóperről (a válóper költségeiről), gyermekelhelyezésről és a házassági vagyonmegosztásról, mint szakterületeimről.

Időpontot a email címre történő üzenet megküldésével tud kérni vagy hívja a 0670-333-2164-es telefonszámot!

Vagy kérjen időpontot konzultációra ide kattintva!