Gyermekelhelyezés

 

Gyermekelhelyezés helyett a jogi szakkifejezés a szülői felügyeleti jog gyakorlását használja.

A legfontosabb kérdés amivel az Ügyfél megkeres, hogy válás esetén kinél helyezik el a gyermeket?

A választ kétféle, attól függően, hogy a felek egyezséget kötnek egymással, amelyben szabályozzák a szülői felügyeleti jog gyakorlását, a gyermek láthatását és a gyermektartásdíj összegét, vagy helyettük a bíróság dönt a kialakult bírói gyakorlatnak megfelelően.

Egyezség esetén a felek szabadon dönthetnek a fenti kérdésekről és a bíróság a jogszabályoknak is megfelelő egyezségüket jóváhagyja.

Az egyezségben a szülők megállapodhatnak, hogy továbbra is közösen gyakorolják a szülői felügyeleti jogokat, azonban arról ilyenkor is rendelkezniük kell arról, hogy hol lesz a gyermek lakóhelye.

A közös szülői felügyeletet azonban a bíróság csak akkor hagyja jóvá, ha azt mind a két fél kéri és a szülők között a kommunikáció megfelelő és együtt tudnak működni.

Amikor a bíróság dönt arról, hogy ki gyakorolja a szülői felügyeleti jogokat:

Amennyiben a szülői felügyeleti jogok gyakorlásáról a bíróság dönt, és az egyik szülőt jogosítja fel a szülői felügyeleti jogok gyakorlására, azonban a különélő szülőt továbbra is megilleti a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása kérdésében.

A fentieken túlmenően pedig az egyéb kérdésekben a polgári törvénykönyv a szülők részére előírja az együttműködési és tájékoztatási kötelezettséget.

Blogomban további hasznos információkat talál a gyermekelhelyezésről, a gyermekelhelyezés megváltoztatásával kapcsolatban.

Kérdés esetén hívjon bizalommal!