Adásvételi szerződés megkötésének a menete

Ügyvédi képviselet nem csak a törvényi előírás szerint kötelező egy adásvételnél, hanem ahhoz is kell, hogy kizárhatóak legyenek az ingatlan adásvétel menete során felmerülő potenciális kockázatok.

Mi legyen az első lépés, ha megtetszik egy ingatlan?

– Kérjünk ügyvédünktől vagy a földhivataltól tulajdoni lapot, ahol ellenőrizni tudjuk, hogy az ingatlannak kik a tulajdonosai, van-e haszonélvező az ingatlanon, esetleg végrehajtási jog vagy jelzálog terheli-e az ingatlant.

Mielőtt nem látunk az ingatlanról friss tulajdoni lapot, semmilyen vételi ajánlatot vagy adásvételi előszerződést ne írjunk alá, elkerülve ezzel a vitás helyzetet.

Természetesen nem jelent problémát a jelzáloggal vagy végrehajtási joggal terhelt ingatlan, azonban annak szükséges a megtárgyalása – ezen szakaszba már bevonva az adásvétel szerkesztő és ellenjegyző ügyvédet is – , hogy a tehermentesítés folyamata miként történjen, elérve azt, hogy a vevő végül per-, teher- és igénymentes ingatlant szerezzen. Ezen tárgyalási folyamat komoly körültekintést és jogi jártasságot igényel.

Adásvételi szerződésnél mely fő pontokban kell megegyezniük a szerződő feleknek?

– Ingatlan vételára, fizetési ütemezés, foglaló összege
– Birtokba bocsátás ideje és módja
– Amennyiben banki kölcsönből vagy CSOK-ból történik a vételár megfizetésének egy része, még az adásvételi szerződés aláírását megelőzően ki kell választani a finanszírozó bankot, hiszen a banki követelményeknek szerepelniük kell az adásvételi szerződésben.
– Amennyiben teher van az ingatlanon, meg kell állapodni a tehermentesítés módjáról.

Adásvételnél ki választja ki az ügyvédet, kinek milyen költséget kell viselnie?

– Általában a vevő hozza az ügyvédet, de annak nincs akadálya, ha az eladó is ügyvédet bíz meg azzal, hogy a vevő ügyvédje által elkészített adásvételi szerződés tervezetét átnézze és véleményezze.
– Az adásvételi szerződés megkötésére az eladónak a saját költségén be kell szereznie az energetikai tanúsítványt azzal, hogy 50nm alatti lakásnál nem szükséges ilyet készíteni!

Ingatlan átruházás illetékével és adózásával kapcsolatban további információt itt talál, illetve adásvételi-, ajándékozási szerződés és haszonélvezeti jog alapítása körében, mint szakterületeimről bővebben itt tud olvasni!

CSOK- adásvétellel kapcsolatos tudnivalókat itt talál:

Időpontot a email címre történő üzenet megküldésével tud kérni vagy hívja a 0670-333-2164-es telefonszámot!

Vagy kérjen időpontot konzultációra ide kattintva!