Válóperes ügyvéd válaszai– Mi a válás menete? Mennyibe kerül a válás?

Mi a válás menete? Mennyibe kerül a válás?

A családjogon belül a bontóper mindenki által ismert hétköznapi elnevezése a válóper. Ha a döntés végleges, válópert nem lehet elkerülni, Magyarországon hivatalosan csak bíróság választhatja el a feleket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a válás közös megegyezéssel történik és nincsen közös gyermek, akkor személyesen legalább egyszer mindenképpen meg kell jelennünk a bíróság épületében. Amennyiben közös gyermek is van, de a másik féllel sikerült megállapodni és válóperes ügyvédi képviseletet választunk, úgy a második tárgyaláson már nem kell részt venni. A válás menete közös megegyezés nélkül sajnos hosszú peres eljárás és mindenféleképpen szükséges lesz egy jó és megbízható válóperes ügyvédre.

Amennyiben úgy dönt, hogy megpróbálja egyedül megindítani a válópert, úgy a válókereset beadásához itt talál segítséget és a válókereset beadásához szükséges ,, válókereset nyomtatványt”, amit be kell nyújtania a bíróságon, amellyel a válás megindul.

Ha bizonytalan a válás elindításához szükséges formanyomtatvány kitöltésében vagy abban, hogy a váláshoz milyen egyéb válási papírok kellenek, mi a válás menete, mennyi a válás illetéke, bizalommal forduljon hozzám és jöjjön el hozzám egy konzultációra!

Mi a válás menete közös megegyezésnél? Mely kérdésekben kell megállapodni a másik féllel?

Egy megállapodásban rengeteg dolgot lehet rögzíteni, ilyen például a vagyonmegosztás rendezése, azonban a törvényi kötelező rendelkezések előírják, hogy csupán a vagyonmegosztás elemeiben történt megállapodás nem elég ahhoz, hogy a bíróság a felek házasságát a hosszú évekig tartó pereskedést mellőzve rövid időn belül fel tudja bontani.

Lássuk, hogy mely kérdéseket kell rendezni válás esetén a megállapodásban ahhoz, hogy egy- vagy közös gyermek(ek) esetén- két tárgyalás alatt elválasszon egymástól a bíróság :

– közös gyermekkel kapcsolatosan a szülői felügyeleti jog meghatározása
– közös gyermekkel kapcsolatban a kapcsolattartás (láthatás) meghatározása, gyermekelhelyezés
gyermektartásdíjban megállapodás
– az utolsó közös ingatlan vonatkozásában a lakáshasználattal kapcsolatos megállapodás

Amennyiben a házasság felbontását – a válást – a felek mindketten kérik, annak az a hatalmas előnye a gyorsaságon kívül, hogy ebben az esetben nem kerül sor a házasság megromlásához vezető okok feltárására, így bizonyítási eljárást nem kell lefolytatni (például tanúk meghallgatása, költséges igazságügyi szakértő kirendelése). Itt a felek azt bizonyítják, hogy a házasság teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. Egy bizonyítási eljárás lefolytatása hosszadalmas, sajnos évekbe is telhet….

Kell-e ügyvédi képviselet egy bontóperben?

Véleményem szerint szükséges a jó válóperes, családjogi ügyvédi segítség – akár konzultáció formájában – a válás során. Az ügyvéd elmagyarázza, hogy az ügyfél mire számíthat a válóper során. Konzultáció keretében átbeszélhető a válás folyamata, a vagyonjogi kérdések tisztázhatók. A válóperes ügyvéd elkészíti a felek között esetlegesen létrejött vagyonmegosztással kapcsolatos megállapodást, a váláshoz keresetet benyújtja, az ügyfelet a tárgyalásra elkíséri. Sok olyan ügyfél van, aki még soha nem volt bíróságon, így az amúgy is lelkileg megterhelő válást az ügyvéd a jelenlétével segíti, az ügyfélnek nem kell a bírósági tárgyalóterembe egyedül belépni, ott minden jogi jártasság nélkül nyilatkozatokat tennie.

Mennyibe kerül a válás?
A bontóper illetéke 30.000-Ft.

Az első konzultáció díja: 20.000-Ft.