Kis összegű követelés behajtása magánszemélytől (belföldön és külföldön)

A mindennapi életben sajnos sokszor előfordul, hogy pl. kölcsön adunk valakinek, majd az adós az esedékességkor nem fizeti meg a tartozását. Mit tehetünk ilyenkor?

Hogyan jutunk hozzá gyorsan és költségkímélően a pénzünkhöz?

A 3.000.000-Ft összeget meg nem haladó követelést fizetési meghagyás útján kell érvényesíteni, az ezen összeget meghaladó követelésnél dönthetünk fizetési meghagyás megindítása vagy azonnal peres eljárás megindítása mellett.

Mikor érdemes, miért előnyös fizetési meghagyást indítanunk?

Mennyi a fizetési meghagyás illetéke?

Az új polgári perrendtartás kötelezően előírja, hogy a 3.000.000-Ft összeget meg nem haladó követelés esetében a kötelező út a fizetési meghagyás kibocsátása.

A fizetési meghagyás azért előnyös, mert az elindításért fizetendő illeték (követelés 3%-a, de legalább 5.000-Ft, legfeljebb 250.000-Ft) fele a peres eljárásért fizetendő illetéknek (követelés 6%-a, de legalább 15.000-Ft, legfeljebb 1.500.000-Ft).

A fizetési meghagyás másik nagy előnye az, hogy ha az adós a 15 napos határidőben nem mond ellent a fizetési meghagyásnak, úgy az jogerőre emelkedik és ugyanolyan ítélet hatályú, végrehajtható döntést kapunk, mintha a döntés egy perben született volna.

Ha a fizetési meghagyás jogerőssé válik, akkor a követelés behajtása érdekében rögtön a végrehajtóhoz lehet fordulni – elkerülve ezzel a peres eljárást.

Amennyiben az adós a fizetési meghagyásnak ellentmond, úgy az eljárás perré alakul és a megfizetett illetéket még ki kell egészíteni a követelés 3%-ának megfelelő illetékkel (így kapjuk meg végeredményében a 3%+3% megfizetésével a 6%-os peres eljárás illetékét, mivel az ügy az ellentmondás következtében a bíróság elé kerül.)

Hogyan hajtsuk be a pénzünket, ha külföldi tartozik nekünk?

Lehetőség van európai fizetési meghagyás kibocsátására akkor, ha az, aki tartozik, külföldi – magánszemély vagy cég – és nem rendelkezik magyarországi lakcímmel.

Alapvetően meg kell különböztetnünk, hogy magánszemélytől követeljük a tartozást vagy cégtől.

Cég esetében is a fent leírt eljáráson túl, 200.000-Ft összegű lejárt tartozás esetén lehetőség van felszámolási eljárást is indítani, amely a tartozás behajtásának célszerű és hatékony módja.

Keressen bizalommal, akár magánszemélytől, akár cégtől kívánja behajtani a tartozását, a megfelelő jogi eszközzel lépünk fel az adóssal szemben!

Megkeresését a email címen vagy a 0670-333-2164-es telefonszámon várom!

Vagy tegye fel kérdését, illetve kérjen időpontot konzultációra ide kattintva!