Miért érdemes házassági szerződést kötni?

Válás esetén és a hitelezőktől is megvédhet a házassági szerződés!

Még mindig sokszor azt tapasztalom, hogy az emberek többsége sajnos nincs tisztában azzal, hogy hogyan alakulnak a vagyoni viszonyok akkor, amikor házasságot kötnek.

A polgári törvénykönyv szerint a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve az, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik.

A fentiek alapján tehát, amit a házassági életközösség alatt szereznek a felek – függetlenül attól, hogy ki mennyit keres – közös tulajdont szereznek rajta.

Az sem számít, ha pl. az adásvételi szerződésben csak az egyik fél szerepel, hiszen a másik fél a fenti vélelemnek megfelelően ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosnak minősül.

A házastárs külön vagyonába tartozik a házasság létrejöttekor már meglévő vagyontárgy, az az alatt örökölt vagy kapott ajándék, ingyenes juttatás.

Ha a házastárs szellemi tulajdont hoz létre, úgy a mű vagyoni jogai őt illetik, de az abból az életközösség ideje alatt befolyó díj már közös lesz. Külön vagyon továbbá a személyt ért sérelemért kapott juttatás, a személyes használatú vagyontárgy, illetve minden, amit a házastárs a különvagyonából szerzett, vagy ami a különvagyona helyébe lépett.

A felek a házassági vagyonjogi szerződésben vagyonuk meghatározott részei tekintetében különböző vagyonjogi rendszereket köthetnek ki, illetve meg tudják határozni, hogy pl. külön vagyonszerzők, közöttük nem jön létre vagyonközösség, egymás tartozásaiért nem felelnek.

Magyarországon is egyre népszerűbb, hogy a házasulandó felek vagy már házasságra lépett felek házassági szerződést kötnek egymással. Kezdünk túllépni azon az állásponton, hogy a házassági szerződés megöli az egymásba vetett bizalmat. Ha egy kapcsolat jól működik két ember között, úgy gondolom, hogy nem a házassági szerződés megkötése fogja megpecsételni a sorsukat, inkább a házassági szerződés megkötésével sok vita és félreértés megelőzhető és egyértelműen lerögzíthető, hogy ki mit vitt be a házasságba és hogyan alakul ezen vagyontárgyak jogi sorsa. Abban az esetben, ha az egyik fél jóval többet keres, mint a másik, vagy nagyobb vagyonnal rendelkezik, szintén célszerű egymással házassági szerződést kötni.

De a fentieken túlmenően van egy biztonsági funkciója is a házassági szerződésnek, hiszen amennyiben valamelyik fél kiemelten kockázatos vállalkozási tevékenységet folytat, úgy a házassági szerződésben meg tudja óvni a másik felet, hogy ezen kockázatokat ne, vagy csak korlátozott mértékben viselje az esetleges később fellépő hitelezőkkel szemben.

A házassági szerződés érvényességéhez annak közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalása szükséges. A szerződés harmadik személlyel szemben – pl. hitelezővel szemben – akkor hatályos, ha a szerződést a házassági vagyonjogi szerződések országos nyilvántartásába bevezették, vagy ha a házastársak bizonyítják, hogy a harmadik személy a szerződés fennállásáról és annak tartalmáról tudott vagy tudnia kellett.

További hasznos cikkeket talál a blogok között, továbbá több információt talál a válóperről (a válóper költségeiről), gyermekelhelyezésről és a házassági vagyonmegosztásról, mint szakterületeimről.

További információért várom megkeresését a email címen és a 0670-333-2164-es telefonszámon!

Vagy tegye fel kérdését, illetve kérjen időpontot konzultációra ide kattintva!