Válás a gyakorlatban

A blogban választ kap arra, hogy a bíróság előtt mi a válás menete és mennyi időbe telik?

De kezdjük az alapoknál, hiszen a bontóper hosszát alapvetően az határozza meg, hogy a felek a váláshoz szükséges járulékos kérdésekben megegyeztek-e (ebben az esetben a válás közös megegyezéssel történik) vagy sem (ebben az esetben a válás közös megegyezés nélkül folyik le).

Melyek a bontóperben a járulékos kérdések?

  • a közös gyermek tekintetében a szülői felügyelet gyakorlása

  • a különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartás,

  • a gyermek tartása

  • a házastársi tartás (csak ez iránti igény esetén)

  • a házastársi közös lakás használata.

Amennyiben a felek a fenti kérdésekben meg tudnak állapodni, a bíróság a bontópert anélkül folytatja le, hogy a házasság megromlásához vezető okok feltárására sor kerülne.

Amennyiben a felek között nincs egyezség, úgy a bíróság a felek meghallgatása és tanúbizonyítás lefolytatása útján feltárja a házasság megromlásához vezető okokat.

Ahogyan fent már jeleztem, a bírósági eljárás hosszát meghatározza, hogy az eljárás a felek megállapodásán alapul-e, hiszen ebben az esetben a bíróság közös kiskorú gyermek(ek) esetén két tárgyalás alatt ítéletet hoz, míg ha a feleknek nincs közös kiskorú gyermeke, egy tárgyaláson elválasztja a feleket.

Ha a felek között nincs megállapodás, akkor a bontóper sajnos akár évekig is elhúzódhat, hiszen ebben az esetben a bíróság hosszú bizonyítást folytat le, ekörben tanúkat hallgat meg, igazságügyi szakértőt rendelhet ki, ami meghosszabbítja a peres eljárást.

De térjünk vissza arra, hogy megállapodás esetén miért van szükség két tárgyalásra, ha a feleknek közös kiskorú gyermeke van?

A bíróság az első tárgyaláson meghallgatja a feleket és megkísérli a felek békítését. Ha a békítés eredményes, megszünteti az eljárást, ha a békítés eredménytelen, akkor egy új határnapra kitűzi az érdemi tárgyalást, ahol a feleket elválasztja.

Az alábbi linkekre kattintva a válóper beadására szolgáló formanyomtatványt talál!

További hasznos cikkeket talál a blogok között, továbbá több információt talál a válóperről (a válóper költségeiről), gyermekelhelyezésről és a házassági vagyonmegosztásról, mint szakterületeimről.

 

További információért várom megkeresését a email címen és a 0670-333-2164-es telefonszámon!

Vagy tegye fel kérdését, illetve kérjen időpontot konzultációra ide kattintva!